Made by Zulufadder Clothing

Nytt år - nye skoleuniformer

I Sør-Afrika må elevene ha skoleuniformer. Det er både fint og dumt.

Fint - fordi det ikke blir noe press på å ha siste mote. Alle har like klær. Det blir ingen sosial status-forskjell som er synlig. (Dette var kanskje noe foreldre på skoler i Norge burde ha gått inn for. De kunne spart 1000-vis av kroner.)

LITT dumt med uniformer, fordi mange i Sør-Afrika ikke har råd til dem, så noen barn får rett og slett ikke komme inn på skolen pga manglende uniform. Det blir jo HELT feil! 

Derfor er dette en viktig del av fadderbidraget i Zulufadder: Ny skoleuniform hvert år. I tillegg til de månedlige mateskene til familien. 

Vi har vår egen systue, som syr skoleuniformer; Zulufadder Clothing. Vi håper på sikt å tilby dette til barn utenfor Zulufadder også. Ryktene går om at enkelte spekulerer i å kjøpe opp uniformer for så å selge dem dyrere til desperate foreldre når skolestart nærmer seg. De fattigste må spare penger i flere måneder for å få råd til en uniform.

Men vi blir uansett lykkelige når Zulufadderbarna våre kommer med nystrøkne, hvite skjorter og pressede bukser/skjørt. De vinker til oss når vi kjører forbi. Og vi ser utfra uniformen hvilken skole de går på. Og noe som er HELT uforståelig, er hvordan KLARER de å være så rene, pene og nystrøkne når de bor uten elektrisitet i en hytte laget av blikk, jord, halm og  kubærsj! Vi snakker ikke dampstrykejern DER! Laura Star har aldri kommet til Sør-Afrikas zuluhytter.

En dag skal jeg invitere meg inn for å se dem stryke. Kanskje de rett og slett MANGLER dem, med mangletre. Sånn som de har på Folkemuseet Dette vil tiden vise!

Hilsen Mari

 

Zulufadders prosjekter: Zulufadder Clothing

Se også: www.zulufadderclothing.co.za

 

Bildegalleri

Del dette

Send tips på epost